Tour de Dovre

sykkelveg-foto-_kristoffer_maele_thuestad-0883.jpg
 

I uminnelige tider har nordmenn slitt seg i senk over Dovrefjell – nå kan du sykle hele fjellheimen rundt og lade batteriene med vafler på setra.

Tekst: Sigurd Rønningen / Nasjonalparkriket Reiseliv — Foto: Kristoffer Thuestad og Lars Erik Sira.

Den nye sykkelveien over Dovrefjell gjør det mulig å rulle innom tre nasjonalparker på to hjul, om du tar hele runden: Rondane, Dovre og Dovrefjell. Underveis får du med deg ikoniske fjell, idyllisk kulturlandskap og Norges vakreste seterdal.  Nasjonalhelligdommen Dovrefjell er uløselig knyttet til hardføre mennesker med himmelhøye mål. Tindebestigere. Eidsvollsmenn. Pilegrimer. Og nå: Andreas Vorkinn (6 år), susende avgårde på styret (!) til pappas elsykkel.

– Hold deg fast og blikket på veien, hoier fotografen i det familien Vorkinns fem medlemmer feier forbi på fire sykler i bredden. Men hvor i all verden er bobilene? Tungtrafikken? De skumle SUV-ene?

 
Dovre rundt.

Dovre rundt.

 

Nasjonalparkvei over Dovrefjell

Den nyanlagte opplevelsesveien starter i kollektivknutepunktet Dombås og slynger seg 32 gruslagte kilometer helt fram til Hjerkinn. Selve porten til Dovrefjell nasjonalpark med sine moskuser, fjellet Snøhetta og nå verdensberømte Viewpoint med samme navn.

Sykkelveien hadde offisiell åpning 2. september 2017, og i seg selv en naturskjønn velostrada, fri for motorisert trafikk. Men med gode kollektivforbindelser i begge ender. Sykkelveien er merket fra Dombås til Hjerkinn og kan sykles begge veier.

 
 
Grimsdalen – Av mange holdt for å være landets vakreste seterdal. – Foto: Lars Erik Sira

Grimsdalen – Av mange holdt for å være landets vakreste seterdal. – Foto: Lars Erik Sira

 

 

Dovre rundt

Den nye nasjonalparkveien er bare en av brikkene i Gudbrandsdalens flotteste rundtur på to hjul. Fra høyfjellspanoramet ved Hjerkinn fortsetter nemlig en svært lettsyklet rute langs den lite trafikkerte bilveien ned til Folldal. Her kan du hamstre niste på nærbutikken, før du tråkker videre inn i Grimsdalen – Av mange holdt for å være landets vakreste seterdal. Flate kilometere på grusvei ruller lett unna mens du opplever levende seterkultur minutt for minutt.

Overnattings- og serveringssteder som Grimsdalshytta og Bergseng Seter finner du langs veien, og etter ei seig kneik skuer du brått utover det svimlende vakre kulturlandskapet i Dovre og Gudbrandsdalen.

En avstikker inn den 17 kilometer lange blindveien til Haverdalen er verdt omveien. Innerst møter du Haverdalsseter turisthytte med seterdrift slik det var for 100 år siden, rømme og brunost fra eget mikroysteri. Etter en susende unnakjøring skrenser du inn til Dovre – akkurat i tide til å fylle opp igjen karbohydratlagrene på Moskusgrillen på Dombås.

 

Fakta

  • · Anbefalt kart Rondane 1:100.000
  • · 32 km nyetablert sykkelvei mellom Dombås og Hjerkinn er skiltet og lagt tilrette for noen flotte kilometre på to hjul. Sykkelveien åpner også for en unik sykkeltur Dovre Rundt på ca. 115 kilometer. Nasjonalparkveien hadde offisiell åpning 2. september 2017. Videre fra Hjerkinn er den ikke merket, men følger bilveien til Folldal og så veien gjennom Grimsdalen, ned mot Dovre. Og vel nede kan du enten ta veien innom Dovre sentrum, eller følge skilting mot Budsjord og videre til Dombås. 
  • · Anbefalt start er Dombås. Videre til Hjerkinn, gjennom Folldalen og Grimsdalen tilbake til Dovre og Dombås. Men den kan fint sykles begge veier. Hele runden er ca. 115 kilometer og går for det meste på grusvei og noen partier på asfalt.
  • · Turen gir muligheter for mange spektakulære avstikkere og aktiviteter underveis: topptur til Snøhetta. Moskussafari og Viewpoint Snøhetta. Besøk på gruvemuseet i Folldal. Levende seterstøler med husdyr, servering og overnatting i Grimsdalen. Praktgårdene i Dovre.